dare to be different
 

VCA trainingen

Binnen het VCA zijn er meerdere varianten zoals VCA Basis, VCA VOL en VIL VCU. Onderstaand leest u meer over deze varianten en de investeringen voor deze trainingen. 

Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?

Het begrip “VCA” zal bij de meesten bekend zijn. Deze Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers kent twee verschillende gradaties. Voor iedere professional die werkt op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving, is de VCA veelal verplicht. Maar welke VCA is verplicht en wat is het schil tussen VCA Basis en VCA VOL? Voor niet iedereen is dit duidelijk.


VCA Basis ofwel B-VCA (Basisveiligheid VCA)

Een basisveiligheid VCA is voor professionals die werkzaam zijn op een bouwterrein of andere risicovolle omgeving. Er kan worden aangetoond aan deze verplichting te voldoen door het tonen van het B-VCA diploma. 

VCA Basis behandelt de benodigde kennis om veilig en verantwoord te kunnen werken in risicovolle omgevingen. Zoals het onderdeel “VGM” (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) uit de benaming al aangeeft, bestaat B-VCA uit essentiële kennis op deze drie gebieden. Wie in het bezit is van een B-VCA diploma, dat behaald kan worden in een VCA Basis training, heeft aangetoond over de benodigde kennis te beschikken om op veilige wijze te werken voor bijvoorbeeld een aannemer. Het betreft hierbij niet alleen de eigen veiligheid, maar ook die van een ander en de omgeving. 

VCA VOL

Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL is dat de inhoud is afgestemd op de werkzaamheden van de cursist. Het gaat daarbij niet zozeer om de aard van de werkzaamheden, maar vooral om de positie van de cursist. Werkt de cursist onder een aannemer in loondienst of als ZZP’er, dan volstaat een VCA basis. Is de cursist operationeel leidinggevende, dan is een VCA VOL verplicht.

Wie leiding geeft, dient te beschikken over een VCA VOL diploma. Hiervoor dient een VCA VOL training gevolgd te worden. Deze training behandelt dezelfde basisprincipes als de VCA Basis training, maar voegt hier specifieke elementen voor leidinggevenden aan toe. De VCA vol garandeert dat operationeel leidinggevenden niet alleen hun eigen veiligheid kunnen waarborgen, maar ook die van medewerkers.

Accondo kan in 1 groep zowel VCA Basis als VCA VOL kandidaten trainen! 

VIL-VCU

Indien er geen sprake is van een leidinggevende functie op locatie, maar de cursist professionals uitzendt of detacheert naar de aannemer, of in een andere risicovolle omgeving, dan dient deze in het bezit te zijn van de VIL-VCU. De VIL-VCU is er specifiek voor de intercedent / consulent die hiermee aantoont te weten wat er van zijn of haar mensen wordt verwacht op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Ook een uitzendorganisatie die professionals uitleent aan klanten in de sectoren waar de VCA geldt, dient in het bezit te zijn van de VIL-VCU.

VCA Anderstaligen

In samenwerking met onze partner kunnen wij ook diverse VCA trainingen voor anderstaligen aanbieden. Deze trainingen zijn meestal op een vrijdag of zaterdag en op basis van open inschrijving. De locatie is in Breda. Het VCA kan worden georganiseerd in het Roemeens, Bulgaars, Litouws, Engels, Hongaars en het Russisch.

Verschil in VCA examen

Vanwege de verschillende inhoud en focusgebieden, is logischerwijs elk VCA examen verschillend. Het VCA Basis examen kent 40 meer soortige vragen die binnen 60 minuten beantwoord dienen te worden. Het VCA VOL examen kent 70 meer soortige vragen en heeft een tijdslimiet van 75 minuten.
Voor wie dyslectisch is of moeite heeft met lezen, is er een VCA voorleesexamen. De vragen en antwoorden bij het VCA voorleesexamen worden opgelezen en de kandidaat kan het juiste antwoord selecteren.

Inschrijven voor VCA 

Inschrijven voor een VCA training of alleen een VCA examen kan natuurlijk bij Accondo. Wij bieden VCA training locaties door heel het land. Zijn er binnen de organisatie meerdere cursisten, dan is het ook mogelijk om zowel de groepstraining als het VCA examen op de eigen locatie te laten verzorgen.

Locatie Open Inschrijvingen 

Wij hebben de mogelijkheid om medewerkers aan te laten melden op 1 van de 28 open inschrijving locaties door heel Nederland. Hierbij alle locaties:

Almere

Amsterdam

Eindhoven

Elst

Apeldoorn

Bergen op Zoom

Geldermalsen

Geleen

Bodegraven

Borger

Genemuiden

Hoofddorp

Breda

Den Haag

Horst

Houten

Deurningen

Drachten

Kapelle

Lichtenvoorde

Ridderkerk

Sneek

Soest

Spijkenisse

Ten Boer

Veghel

Waalwijk

Zuidoostbeemster


Met het behalen van het basis VCA diploma laat je zien dat je beschikt over de basiskennis van VGM, zoals gesteld door VCA. Je toont aan dat je veilig werkt, volgens de standaard van VCA. Je houdt rekening met de veiligheid en gezondheid van jou en anderen, maar denkt daarbij ook aan het milieu.

Investering
VCA Basis: €195,- per persoon, inclusief examen en diploma
VCA VOL en VIL-VCU: €210,- per persoon, inclusief examen en diploma
Prijzen zijn exclusief optionele kosten voor lunch, boek en/of e-learning, meerkosten anderstalige training en kosten te maken door Accondo voor het organiseren van accommodatie, de reiskosten voor de trainer en BTW.

 

E-mailen
Bellen
Map
Info